Wat is een tillift precies?

Als je werkt in de zorg, als je mantelzorger bent of zelf zorg nodig hebt, is de kans groot dat je wel eens hebt gehoord over een tillift. Heb je er nog nooit mee te maken gehad? Dan weet je misschien ook niet goed wat je je voor moet stellen als je denkt aan een tillift. Er zijn ook verschillende soorten tilliften voor bij verschillende situaties. Het is toch wel belangrijk om goed te weten wat een tillift is en wat je er precies mee kunt. Daarom staat hier alles over tilliften op een rijtje uitgelegd.

Het is in principe simpel: een tillift zorgt ervoor dat een cliënt op een efficiënte en veilige manier verplaatst kan worden. Of dat nou is van het bed naar het toilet, van de stoel naar de wastafel of simpelweg opstaan uit bed. De tillift zorgt ervoor dat het gemak voor zowel de zorgvrager als de zorgverlener groter wordt. Er zijn twee verschillende soorten tilliften, en die soorten zijn ook weer onder te verdelen in verschillende soorten. Om te beginnen heb je mobiele tilliften en plafondliften.

Mobiele tilliften

Mobiele tilliften zijn geschikt voor op plekken waar het niet mogelijk is om een vaste tillift te plaatsen. Deze tillift is te verplaatsen en dus erg handig. Je hebt zowel actieve als passieve mobiele tilliften. Een actieve tillift is er speciaal voor de hulpvrager die met hulp nog op kan staan en dus nog kracht in zijn of haar benen heeft. Ook kan de cliënt met een actieve tillift de sta-functie trainen en meer ontwikkelen. De passieve tillift is er voor cliënten die dat niet meer kunnen, en dus volledig door de tillift gedragen moeten worden.

Plafondliften

Een plafondlift zit, zoals de naam al zegt, vast aan het plafond. Ook de plafondliften zijn op te delen in twee categorieën, namelijk de flexibele plafondliften en de vaste plafondliften. De flexibele plafondlift kan ik verschillende ruimtes gebruikt worden, in tegenstelling tot de vaste plafondlift. Het voordeel aan een vaste plafondlift is dan weer dat hij via de rails opgeladen wordt en dus altijd klaar is voor gebruik.

De voorkeur gaat vaak uit naar plafondliften. Dit omdat het voor cliënten de meest comfortabele en snelle manier is. Ook voor zorgverleners is deze manier van het verplaatsen van de cliënt veel efficiënter en minder belastend. Daarnaast neemt een plafondlift geen ruimte in op de grond, waardoor het ideaal is voor kleine ruimtes.