Is een ADD behandeling bij volwassenen mogelijk?

add behandeling voor volwassenen

ADD bij volwassenen komt regelmatig voor. ADD’ers komen dromerig over maar hebben een hoofd vol gedachten. Ze zijn overgevoelig voor uitwendige prikkels en trekken zich regelmatig terug om opgedane ervaringen te verwerken. ADD-kenmerken komen vrijwel altijd voor bij mensen met ADD. In deze blog gaan we in op de symptomen en de behandeling van ADD.

ADD-symptomen volwassenen

ADD-klachten kunnen aanzienlijk verminderen door beter grip te krijgen op de processen die in je hoofd plaatsvinden. Het belangrijkste is dus dat je weer grip op je gedachten, gevoelens en gedrag krijgt. Veel volwassenen met ADD hebben al geprobeerd met ‘trucs’ beter te presteren (bijv. bij de voordeur een briefje met STOP: Sleutels Telefoon, Ov-kaart en Portemonnee), de wekker eerder zetten, proberen structuur in je dag te brengen met een strakke planning). Maar vaak is er juist iets anders nodig om grip te krijgen op je overprikkelde brein. In een groep voelen mensen met ADD-symptomen zich vaak niet op hun plek omdat er te veel prikkels binnenkomen.

Meer ADD-kenmerken:

 • Vergeetachtig en chaotisch door een slecht kortetermijngeheugen
 • Slecht overzicht in tijd hebben
 • Moeite met prioriteiten stellen
 • Meer behoefte aan slaap
 • Heel precies en grondig in denken en handelen 
 • Dit kan leiden tot breedsprakigheid en wat statisch of dwangmatig gedrag
 • Moeite met het uiten van gevoelens
 • Moeite met snel en adequaat reageren op onverwachte gebeurtenissen door vertraagde informatieverwerking. 
 • Dit moet niet verward worden met autisme omdat ADD’ers in tegenstelling tot mensen met autisme vaak prima verbanden kunnen leggen.

Behandeling

ADD behandeling voor volwassenen? Coachen kan een goede manier zijn om met ADD om te leren gaan. Vaak is de stap naar een psycholoog een grote drempel; “ik ben toch niet gek”?! Daar kunnen we je in geruststellen; eigenlijk zouden we iedereen een psycholoog of coach gunnen. Iedereen heeft zijn eigen minder fraaie kanten en littekens en allemaal vinden we het fijn om iemand tegenover te hebben die écht naar ons luistert en de beren op de weg mee verslaat.

Hulp van een psycholoog kan zinvol zijn wanneer je je herkent in een of meerdere punten:

 • Anderen geven aan zich zorgen om je te maken
 • Je klachten belemmeren je om te doen wat je wilt doen
 • Je klachten belemmeren om te doen wat je moet doen of nodig is
 • Je brengt jezelf of eigen gezondheid/welzijn in gevaar
 • Je hebt jezelf niet meer in de hand
 • Je gedrag leidt tot consequenties van instanties of justitie
 • Je gedrag brengt je in financiële problemen
 • Je gedrag leidt regelmatig tot conflicten met anderen
 • Je hebt geen of minder plezier meer in je leven door je klachten
 • Je klachten zijn plotseling sterk verergerd
 • Je loopt al jaren met klachten rond

Psychologische behandeling

Psychologische behandeling – of therapie – zorgt ervoor dat je minder last krijgt van gedachten en gevoelens die je psychische last bezorgen. Deze ADD behandeling voor volwassenen kan naast of in plaats van behandeling met medicatie lopen. Vaak zorgt medicatie ervoor dat je minder last hebt van concentratieproblemen en impulscontroleproblemen, echter lost het niet het gebrek aan vaardigheden op.

Wat houdt de behandeling in?

 • Ontdek je hoe jouw ADD eruitziet en op welke gebieden jouw klachten je belemmeren.
 • Onderzoek je welk gedrag jou in de problemen brengt en leer je alternatief gedrag aan.
 • Krijg je handvatten voor en hulp bij het structureren van je taken en je leven.
 • Train je jezelf om aandacht te geven aan jezelf en je gedrag om bij te sturen indien nodig.
 • Krijg je inzicht in je eigen gevoel en behoeften en leer je hiermee om te gaan en hierop te vertrouwen.
 • Leer je je activiteiten realistisch in te plannen, waarbij je rekening houdt met je energiebalans.
 • Oefen je je gedrag in sociale situaties.

Medicamenteuze behandeling

Bij onvoldoende resultaat kan hieraan een medicamenteuze behandeling worden toegevoegd. Therapeutische effecten en bijwerkingen van medicijnen kunnen per individu verschillen, dit betekent dat een medicatieadvies altijd maatwerk is. Alleen artsen met een specifieke deskundigheid in ADD mogen een medicamenteuze behandeling starten.